Östen Hallberg
Telefon Bangkok:
08-52 27 49 03

Östens blogg
 


Long time no see... (skrivet: 21:22 2006-03-23)
 

Att börja blogga är inte så svårt. Att börja blogga igen efter att ha halkar ur rytmen, det är svårare. Sista gången jag skrev här var i början av januari. Sedan råkade jag ut för tropisk influensa med kraftig feber (1:a svängen). Och efter detta blev det fullt upp att försöka att komma ikapp med det mesta.

Det har nu hunnit gå 2 1/2 månad sedan jag skrev och 5 månader sedan jag landande med min kappsäck. Jag har under denna tid hunnit genomleva dom flesta av vardagens småproblem som äter ens tid och energi som nykommling. Som att skilja på mjölk och grädde, skära ost utan hyvel och att hitta rätt i en stad som är 10 gånger Stockholms storlek. Det mesta är nu genomstökat och jag ska nu försöka att hinna med att blogga igen...

Blek och vacker...
 
Jag har denna gång också hittat en rolig produkt att skriva om. "Nevae Deorant with Whitening". Med denna deo så garanteras du en blek, vit och fin hy... Det kanske inte är något du eftersträvar då du är svensk och har lagt ner 20.000 kr på din stekarresa till Phuket. Då vill du vara mörk och vacker då du kommer hem så kollegorna kan fråga var du har varit. Är du thailändare däremot så är solbränna det fulaste du kan tänka dig. Och att vara vit som ett lakan står istället högt på listan över skönhetsideal. Lustigt men sant.SA-WATDEE-PII-MAI... (skrivet: 22:31 2006-01-03)
 
= Gott Nytt år på Thailändska!

Då var det nytt år igen då. Eftersom det var 2549 år sedan som Buddha föddes är det också år 2549 här. Vilket kan kännas lite småkonstigt ibland.

Nyår är i övrigt en av dom två längsta ledighetsperioderna för Thailändarna och därför lämnar många Bangkokianer stan för att åka hem till byn just nu. I och med detta dör det därför rekordmånga i trafiken varje år under denna period. Döttssiffran presenteras och diskuteras dagligen i olika medier och är just nu uppe i 283 stycken, medan siffran för skadade ligger på 3,308 stycken. 44% av olyckorna är alkoholrellaterade. Avslutningsvis så ger man sig med andra ord inte ut på vägarna denna helg....Nyss hemkommen från Phuket och Khao Lak... (skrivet: 23:45 2005-12-28)
 

Kommer just hem från en 5 dagars behövlig semester i Phuket. Det var fint väder nästan hela tiden så det blev mycket sol och bad.

Närvaron av Tsunamin var fortfarande stark och kändes och syntes i olika former där jag bodde på Phatong Beach. Bla hade 24 konstnärer fått ge utlopp för sina känslor och dom hade ställt ut sina verk längs med hela strandpromenaden. Många var riktigt fina.

Den sida som inte var lika kul var den kommersiella. Bilder och proffsiga DVD produktioner på Tsunamin. Försäljare på standen som slogs om vem som kan sälja dig en rislampa (skickas upp för att hedra dom döda). Dom hade tom tagit fram en modern och kommersiell logo för årsdagen osv (iofs väldigt snygg).

Personligen fick jag möjlighet att fly från Phuket/Phatong på årsdagen den 26:e för att delta i minnessermonin med anhörighetsgruppens i Khao Lak. Detta var mycket fin och speciell upplevelse som jag sent kommer att glömma. Tillsammans sände vi bla upp 543 rispapperslampor från standen i solnedgången...SA-WATDEE-WAN-CHRISTMAS-KRAP, MEECUAMSUK-MAK-MAK-NA-KRAB... (skrivet: 11:41 2005-12-22)
 

= God jul på Thailändska :-)

Efter att ha varit här i två månader utan någon egentlig ledighet stänger jag 5 behövliga dagar för jul och åker bort en sväng from med imorgon, fredag. Kommer att jobba igen from onsdag i nästa vecka som vanligt. Den 28:e december.

Igen då... SA-WATDEE-WAN-CHRISTMAS-KRAP, MEECUAMSUK-MAK-MAK-NA-KRABKan man kopiera en hel bok på en timme?... (skrivet: 18:43 2005-12-20)
 

Ja i kopiornas land är allt möjligt. Fick i dagarna boken på bilden i handen och uppgift om att det bara är en kopia. Först trodde jag inte på att det var en kopia eftersom den var så välgjord. När jag sedan fick reda på att det endast hade tagit 1h att kopiera den och att beställaren bara betalat en 50 lapp för jobbet trodde jag absolut inte på det. Då har dom nämligen scannat inlagan på 300 sidor för hand. Också omslaget i färg. Vidare har dom skrivit ut den på bokriktigt papper och slutligen också skurit till den. Boken kostade tydligen 150 kr ny och därför blev det billigare att låna den och istället göra en kopia. Amazing Thailand...Kalle Anka Bolag?... (skrivet: 16:35 2005-12-15)
 

Har hittat ännu ett varumärke med något tveksam logo. Den lokala uppstickaren "Nok Air" som kör inrikesflyg á la "Ryen Airways modellen". Se www.nokair.co.th. Man kan fråga sig om dom inger ett tillräckligt högt fortroende med sin komminication för att få kunder eller inte? Risken är att dom uppfattas som ett riktigt Kalle Anka Bolag. Personligen tycker jag ändå att det är lite kul och mycket vågat. Speciellt dekoren på flygplanet. :-) Därför måste jag i alla fall prova. Flyger med dom över julhelgen är tänkt...

Ps. Kan tilläggas att Nok betyder... Just det, fågel på Thai :-)Åhlens City är bara en liten shit... (skrivet: 16:35 2005-12-13)
 

Var och besökte det nyöppnade Megavaruhuset "Paragon" på sin invigning i helgen. Detta är det största och mest heta varuhuset i Bangkok just nu. 3 miljarder SEK ska det ha kostat att smälla ihop. Det är extra mycket i tanke på att dom Burmesiska gästbyggarbetarna kanske har högst 1/10 del i lön mot en svensk byggarbetare i månadaden.

Här hittar man alla dom stora varumärkena och några till. Personligen blev jag också jätteimponerad av reklamtv-apparaterna som hängde här och där. Dom visade rikig 3D utan att man behövde 3D-glasögon eller så. Plötsligt kom ett klot tex utflygande så man nästan var tvungen att ducka. Helt fantastiskt. Vi får se när denna teknik når vår lilla svenska ankdam. Man börjar mer och mer förstå hur mycket lilla Sverige ligger efter efter på många saker. Detta komplex måste vara 5-10 gg större än tex Åhlens City i Stockholm.Den lokala logomarknaden... (skrivet: 18:55 2005-12-01)
 

Har börjat kika en del på dom lokala varumärkena som finns. Det är verkligen skoj och ibland hajar man verkligen till. Som tex när jag hittade "Black Man" som gör städutrustning. Jag antar att det är lokalt och knappast globalt. Troligtvis är det också ett mycket gamalt varumärke som bara har fått rulla på utan att någon ifrågasatt dess sätt att kommunicera. Eller så bygger det på någon typ av ironi men det är knappast troligt. I Sverige hade det i alla fall inte fått använda sig av den här typ av visuell komunication...Vardagen börjar att uppenbara sig... (skrivet: 18:55 2005-11-22)
 

Dagarna rullar på och känslan av vardag börjar uppenbara sig. Tiden framför datorn känns på samma sätt som den gjorde hemma i Sverige. För där är ju allting likadant. Skillnaden blir först då man lämnar arbetsplatsen för en rast eller så. Det är då man inser att man faktiskt är i en annan miljö och någon annan stans. Som att åka på semester vid varje lunchtillfälle - en mycket speciell upplevelse.
Var idag ute med min gode vän Joe för att se hur det går med byggande av hans nya kontor där jag ju också ska få sitta ett tag. Vi träffade där en australiensk arkitekt och en indisk inredare med hästsvans som jobbade med projektet. Arkitekten var småsur för att dom hade ändrat hans ritningar utan att säga till... Indiern försvarade sig så gott det gick. Annars var utsikten därifrån fantastisk, man såg den stora floden som löper igenom Bangkok tydligt. "Mae Nam Chao Phraya"En riktig skönhet... (skrivet: 23:55 2005-11-18)
 

Den gamla skrivaren som jag hade lånat visade sig ha gjort sitt. Efter fem års hårt slit på min väns tidning vill den inte vara med längre. Jag var därför idag tvungen att införskaffat mig en ersättare. Var runt i 5 h på något som heter "Fortune Tower" och snurrade. Där finns bla en tre våningar stor datapryls galleria med priser ännu billigare än på det omtalade "Phan Tip Plaza". Problemet är dock att det är svårt att hitta någon som kan engelska. Med min jättehjälpliga Thai + det internationella "dataspråket" lyckades jag till slut få vad jag sökte. En HP 9800 som skriver dubbelsidigt A3+ i hastighet och skärpa som en laserskrivare. Den ger också perfekt färgåtergivning i sexfärg. Frågan är nu bara hur man ska få den med sig den hem i resväskan sedan då den dagen kommer... Men allt går ju.Heja SKYPE... (skrivet: 00:55 2005-11-14)
 

Idag har jag kommit igång med kommunikationen med Sverige ordentligt. Detta är ju den största förutsättningen för att allt ska fungera. Det visar sig att det bara kostar 0.15 SEK i minuten att ringa ett vanligt 08-nummer härifrån med SKYPE. Detta är ju helt underbart. Ska jag prata mobilt blir det dyrare, 2.20 SEK. Men det är ändå inte dyrare än att ringa mobilt inom Sverige. Dom flesta jag har pratat med har också sagt att ljudet är lika bra som om jag ringer hemma från Sverige.

Dock blir det tydligen en aningen sämre då thailändrana kommer hem från jobbet och kopplar upp sig. Då går hela Internetet nämligen ner lite i fart. När det är kväll här är det eftermiddag i Sverige. Med andra ord ska jag försöka att ringa till Sverige under svensk förmiddag för bästa ljud. Summan av kademumman blir i alla fall tummen ordentligt upp för SKYPE som gör detta möjligt. Heja SKYPE.Klara färdiga gå... (skrivet: 19:15 2005-11-12)
 

Kontoret står klart. På måndag blir det full fart.Bredband igen... (skrivet: 23:10 2005-11-11)
 

Har nu fått ordning på tills vidare lösningen - kombinerat kontor - lägenhet. Efter många turer har jag idag också haft en specialist här från telefonbolaget True som såg till att ADSL-bredbandet nu funkar som det ska med min Mac dator. Med andra ord är jag nu fast uppkopplad igen efter att kört modem i 10 dagar. UNDERBART. Detta innbär att du tex kan du ringa mig på mitt 08-nummer mellan 09-17 varje vardag helt som vanligt. Det underbara är att du också bara betalar som för ett vanligt lokalsamtal inom Sverige.Kackerlacker i köket... (skrivet: 20:22 2005-11-09)
 

Idag har det varit inflyttning i lägenheten. Det mesta funkade bra men tampas med problem som för mig är nya. Kackelacker i köket, gnisslande luftkonditionering mm.Mitt resekontor... (skrivet: 22:32 2005-11-08)
 

En arbetsdag till på det provisoriska kontoret i hotellrummet. Jag hatar från och med nu modem :-) Länge leve bredbandet!Kontrakt skrivet ... (skrivet: 15:30 2005-11-07)
 
Har idag tecknat ett 3 månaders kontrakt på lägenheten + signat på för en egen internetuppkoppling. En exakt likadan lösning som fanns på internet cafeet. Också med samma bolag. Kalaset kommer att kosta ca 190 kr/mån.Det kommer att fungera ... (skrivet: 18:21 2005-11-05)
 

Har idag kommunicerad i tre timmar med Sverige över internet med både Skype och webbkamera. Den trådlösa uppkopplingen hittade jag på ett närliggande cafe. Ägaren visade sig vara hemsideprogramerare och vi blev snabbt vänner. Han berättade att uppkopplingen var 2500 kb/500 kb. Resultatet var lysande med kvalite långt över alla förväntningar. Optimismen är just nu väldigt stor. Detta kommer att fungera!!!En lägenhet på 80 m2... (skrivet: 18:45 2005-11-03)
 

Har efter flera dagar dagars letande äntligen hittat en passande lägenhet för mina ändamål. Lägenheten ligger i ett stort komplex där det visar sig finnas många utlänningar som bor och jobbar mot internet. I bottenvåningen finns det tom med en engelskman som därför har öppnat ett servicecenter för datorer.Skrivare funnen... (skrivet: 19:21 2005-11-02)
 

Tillbringade halva dagen med min Thailändske vän Joe. Vi var bla ute på hans nyligen nerlagda företag "Yellow Paper" (Gula tidningen). Där hittade jag en A3-skivare som jag fick låna tills vidare. Detta var perfekt eftersom en ny kostar 4-5.000 SEK här i Thailand. Han visade mig också en logo som jag tidigare gjort till hans moderbolag och som var uppsatt stort på väggen. Det kändes lite kul att se den i verkligheten.Första dagen i Bangkok... (skrivet: 20:10 2005-11-01)
 
Efter att ha sovit nästan hela måndagen är man då på bana igen. Det är mycket som måste fixas och snabbt så att jag kan hålla min firma vid liv. Eftersom jag fått reda på att kontoret där jag sitta och jobba inte riktigt är färdiginrett måsta jag också hitta ett snabbt allternativ. Lösningen får bli en stor lägenhet med Hi-Speed Internet som går att jobba ifrån sålänge. Nu gäller det att ge sig ut och hitta en sådan. Har fått reda på att det är Silom och Sukomvit area som är enklast att bo på. Det är nämligen viktigt att bla tänka på i anledning av den kraftiga trafiken och närheten till Skytrain (tåg som går på pelare över staden).Framme i Bangkok... (skrivet: 23:10 2005-10-31)
 
Nu är jag framme och resan gick bra. Incheckningen var inte så glad åt mitt bagage som vägde 39 kg. Det är 9 kg mer än vad man får ha. Dessutom hade jag ett handbagage på ca:10-15 kg. Men det gick bra till slut och jag slapp att betala straff avgift. I bagaget hade jag bla, dator, extra skärm, scanner, tagentbord och två externa backup hårddiskar. Desutom hade jag säkert 20 kg böcker som jag jag behöver i arbetet. Att ta med sig kontoret på fickan väger en del som sagt men det känns tryggt at veta att det mesta faktiskt är med.

Efter det att mina Thailändska vänner mött mig med ett ordentligt mottagande bar det iväg till hotellet. Ett hotel som ligger på Sathorn road och som också heter Sathon Villa. Mycket nära finanskvarteren i Silom area och mitt i Bangkok. Här ska jag stanna till jag hittat mig en lägenhet är tänkt. Gissa vad jag är trött. Det var dagar sedan jag sov senast zzzzzzzzzzzzzzzz..............Bangkok nästa ... (skrivet: 17:53 2005-10-30)
 

Efter månader av hårt slit, ångest och mycket, mycket föreberedelser bär det änligen iväg mot den stora utmaningen i sydöstra Asien. Bangkok "here I come".LINKS

Ready-made Company Logos
Offers 100's of company logos in high quality at affordable prices.

Premade Company Logos, business logo
Offers Premade company logos for your business.

Design av Logotyper & Profilprogram
Logofabriken erbjuder professionella logotyper till rimligt pris. Nöjdhetsgaranti.